Informatie, Onze producten

Is een UV/Led Lamp schadelijk?

is een nagel lamp schadelijk?

Is een UV/Led Lamp schadelijk?

Deze vraag krijgen we vaak in onze salon en groothandel. Om te begrijpen hoe onze huid werkt en hoe de straling van de lampen hier invloed op heeft nemen wij je mee in een stukje basiskennis die je na het volgen van een opleiding Anatomie als het goed is al kent. Is dit niet het geval? Bij Virgin Nails geven wij uitgebreide opleidingen op het gebied van Anatomie en Pathologie. Informeer naar de opties.

Anatomie van de huid

De huid is het grootste en zwaarste orgaan van ons lichaam met ongeveer 15% van ons lichaamsgewicht. Het heeft een speciale zuurlaag (huid beschermlaag) met een pH-waarde van ongeveer 5,5. Melanocyten bepalen onze huidskleur. De huid is optimaal gestructureerd om bescherming te bieden maar is tegelijkertijd doorlaatbaar. Via de huid nemen we voedingsstoffen op en zweten we. Een gezonde huid heeft een vochtgehalte van 10-20%.

 

De huid bestaat uit drie verschillende lagen:

 

  • Epidermis (opperhuid, bovenste laag)
  • Dermis (lederhuid, middelste laag)
  • Subcutis (onderhuids bindweefsel, onderste laag)

 

Het verouderingsproces van de huid vindt plaats in de opperhuid. Bij het ouder worden neemt het aantal cellagen in de opperhuid af. Het maakt de huid dunner en kwetsbaarder; wondjes genezen minder snel en bloedvaten worden beter zichtbaar. Het aantal bloedvaten neemt af waardoor (logischerwijs) de doorbloeding vermindert. Ook loopt het aantal elastinevezels terug. De huid maakt minder collageen aan. Hierdoor wordt de huid droger en ontstaan rimpels. 

 

Een ander verschijnsel van huidveroudering zijn pigmentvlekken. Het komt voor op plekken die vaak in de zon komen zoals de handen en het gezicht. 

 

Waarom is deze informatie van belang bij het gebruik van UV/Led lampen?

 

UV/Led Lampen zenden lichtstralen uit. Zogenaamd UV licht. In verband met de effecten van UV licht op mens en milieu wordt er onderscheid gemaakt tussen:

  • UV-a
  • UV-b
  • UV-c

UV-a straling is altijd en overal aanwezig. De golflengte van deze straling ligt tussen de 315 en 400 nanometers. UV-B heeft een golflengte tussen de 280 en 315 nanometers en UV-C een golflengte tussen de 100 en 280 nanometers.

De lampen die in nagelstudio’s worden gebruikt en de chemische reactie veroorzaken om gel producten uit te harden (om te polymeriseren) hebben een golflengte tussen de 365 en 405 nanometers. Dit betekent dat de lampen UV-A straling uitzenden. 

UV-A straling kan het verouderingsproces versnellen en het kan zelfs bij overmatige blootstelling huidkanker veroorzaken. We kunnen dus stellen dat UV-A straling wel schadelijk kan zijn.

Is een behandeling in de nagelstudio dan gevaarlijk?

Nee! De blootstelling in de nagelstudio is minimaal. Er wordt slechts een klein deel van het lichaam blootgesteld aan de UV straling. Daarnaast is de duur van de UV straling op de huid van zeer korte duur. Zo is bijvoorbeeld een zonnebanksessie vele malen schadelijker net als een ochtendje strand op een mooie zomerdag of een wandeling in de zon.

Het is echter aan te raden om de huid extra te beschermen aangezien we inmiddels weten dat UV-A straling wel tot schade zou kunnen leiden (zo hebben mensen met een lichte huid meer risico op schade dan mensen met een donkere huid). Daarnaast willen we de huid beschermen voor het huidverouderingsproces om rimpels zoveel en zo lang als mogelijk uit te stellen. 

 

Wat kun je doen voor extra bescherming?

Het beste is om je huid te beschermen met kleding. Kleding gemaakt van natuurlijke materialen zoals katoen, zijde en wol beschermt je huid minder goed tegen UV straling dan kleding gemaakt van synthetische materialen. Voorbeelden hiervan zijn elastaan, polyamide en polyester. Deze stoffen vind je ook vaak in zwemkleding. 

SPF, een crème met een beschermingsfactor bieden niet voldoende bescherming voor UV-A straling. Het is dus niet aan te raden de handen van de klant voor een behandeling in te smeren. 

Virgin Nails heeft speciale UV-handschoenen in het assortiment die je als nagelstyliste kunt aanbieden aan de klant om te dragen. De handschoenen zijn van Polyester en bieden daarom een goede bescherming tegen UV straling.

De UV handschoenen beschermen het grootste deel van de handen en hebben opengewerkte vingertoppen zodat de nagelstyliste haar behandeling normaal kan uitvoeren. 

Door het aanbieden van de UV-handschoenen in de salon straal jij professionaliteit uit en laat je zien dat je er alles aan doet om de behandeling zo veilig mogelijk uit te voeren. 

Wij adviseren om meerdere setjes handschoenen in het assortiment op te nemen in verband met hygiëne. Ook kun je aan jouw klanten hun eigen set handschoenen verkopen die zij elke behandeling mee moeten nemen of die je in de salon voor ze bewaard.

Was de handschoenen op maximaal 40 graden en laat ze aan de lucht drogen. Polyester kan snel krimpen bij te warm wassen en drogen.

Je vind de handschoenen hier. We hebben ze in het zwart, wit en taupe/oud roze.